Konzultáció a Tüke Busznál, amit mások kissé félreértettek! Persze, ha felkészülten érkeztek volna....!

A Tüke Busz Zrt. 2019. január 22-én egyeztetést tartott a náluk működő szakszervezetekkel! Ellentétben a SZAKSZ valótlan tartalmú állításával nem volt sem bértárgyalás, sem KSZ tárgyalás!

A konzultáció első pontjában - a SZAKSZ által a hónap elején elég élesen bírált - az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás átalakítását vettük górcső alá, aminek az adóváltozás szolgáltatott indokot. A FDSZ a Társasággal ezt már a decemberi kifizetésnél lehetővé tette, maximálisan figyelembe véve a dolgozók érdekeit. Ezt a megoldást akkor a SZAKSZ elnöke és a pécsi alapszervezet borzalmasan felkészült gittgyúrói  elég élesen kritizálták, ráadásul meg is rágalmaztak minket azzal, hogy mi egy burkolt béremelést szeretnénk megvalósítani úgy, hogy a jövedelem nem növekszik, kvázi trükközünk a bérrel!

Aztán eltelt pár nap, és kissé megdöbbenten tapasztaltam, hogy ezek után a SZAKSZ országosan kezdte hirdetni azt a megoldást, amit mi a Tükénél megvalósítottunk és ők ezt látványosan kritizáltak! Persze a SZAKSZ elismeri a kérdőíveken, hogy ezt a megoldást úgy tervezi, hogy "részben biztosítaná az alapórabér emelését"!

A FDSZ viszont nem ezzel a céllal szeretne változtatni, hanem azért, hogy ne járjanak rosszul azok, akiknek minden fillér számít!

Ezek után kissé pofátlannak és felháborítónak tartom azt a SZAKSZ cikket, amely arról tájékoztat a honlapjukon, hogy "...ezért a SZAKSZ támogatta a munkáltató előterjesztését, amivel az FDSZ is egyetértett."

A valóság ezzel szemben az, hogy a SZAKSZ a legelső pillanattól kezdve ellenezte, mely gondolatukat a honlapjukon ország-világ előtt közzétettek! A konzultáció előtti napon önjelölt "adószakértők" a főpályán még azt bizonygatták, hogy ez nem jó megoldás! A konzultáción a SZAKSZ  pécsi képviselői érthetetlen módon reagáltak a nyugdíjpénztári kifizetés miatt, emlékeztetnem kellett rá őket, hogy bizony ez már azóta így van, amióta idejöttek!!! Legalább készültek volna fel, ha már képviselni akarnak! A SZAKSZ elnöke pedig a távolsági bérrendszerével példálózott, amihez nekünk semmi közünk! Tehát az igazság az, hogy rájöttek, hogy ez a megoldás igenis jó, ezért is támogatták, de mindenképp az FDSZ után! Örülök neki, hogy együttműködve a Társasággal sikerült egy jó konstrukciót kihozni és nem hallgattunk az ellenzőkre!

A FDSZ természetesen azt képviseli, hogy béremelésnél határ a csillagos ég, de mindenképp szeretnénk a szakmunkás alapbéreket elérni. Sajnos nem vagyunk állami vállalat, ahová az utóbbi években elég szépen dőlt a pénz, a szakszervezeteknek nem is igazán kellett tárgyalniuk a bért, csak el kellett fogadni! ( Érdekes módon a SZAKSZ azt sem fogadta el, itt pedig azzal példálózik, hogy milyen jók a bérek a "volánoknál"!)

Természetesen mi nem fogunk dobálózni a számokkal, mert én kissé megdöbbentem azon is, hogy a SZAKSZ 12,5% béremelést kért, közben meg kérdőíven azzal "hergeli" a dolgozókat, hogy minimum 2000 Ft órabér kell, amit hol bruttónak, hol nettónak nevez meg! Most akkor ?

Sajnos nálunk az egyik állomáson odáig fajult a dolog, hogy az egyik SZAKSZ tag már-már fenyegeti a kollégájátmert ő nem volt hajlandó aláírni ezt a kérdőívet! Gusztustalan magatartasnásnak tartom,bár -idézem Dobi urat- a stílus maga az ember!

 

Átvettük az új KSZ tervezetet, amit a hónap végéig kell véleményezni, annak tárgyalásai azok után fognak kezdődni! 

A SZAKSZ az egyebek napirendi pontban tárgyalta a közte és a Társaság között kialakult feszült viszonyt, mely megbeszélést elég szemérmesen kezelt, megkérve minket arra, hogy ez az ő belső ügyük és menjünk ki a teremből! Természetesen kimentünk, de ez is elég álszent magatartás a részükről véleményem szerint, hisz a konfliktusokat ők generálták ország-világ színe előtt, honlapjukon is megjelentetve!

Bár nem voltam ott, de nem értem, hogy mi a problémája Dobi úrnak a viszonnyal, amikor velünk szemben tagjainak egy része alpári-, félrevezető-, sokszor hazug módon viselkednek!

Mert ha előbb kérdeznének és utána mondanának véleményt, akkor lehet, hogy nem sok probléma lenne velük! De én úgy látom-főleg a fent leírtak alapján- hogy egy komolytalan hecckampányt folytatnak, megsértve ezzel embereket, csoportokat, majd amikor elfordulnak tőlük, fel vannak háborodva!

Csak megismételni tudom véleményemet, hogy ezen magatartásuk miatt csak hasonlóan viselkedő szervezet tekintheti Önöket partnernek, legalábbis ami a pécsi  helyis alapszervezetet illeti. 

 

Hofekker Ferenc

 

vissza