Kiegészítés a 2019 január 22 napján megtartott konzultációhoz!

Mindenképp fontosnak tartom leírni, csak a tisztánlátás végett! Mert sajnos nagyon sok olyan információ hangzott el, ami nem fedi a valóságot, illetve még mindig olyan vélemények vannak, melyek igenis alkalmasak a megtévesztésre!

Mindjárt a konzultáció elején szóba került Kollektív Szerződés megkötésének, aláírásának képessége, ahol Dobi István még mindig azt jelenti ki, hogy a SZAKSZ akár aláírója is lehetne a Kollektív Szerződésnek.Ez a kijelentése sok embert megtéveszt, mert azt hiszik, hogy azért nem írhat alá a SZAKSZ, mert az FDSZ ezt nem engedi!

Tudomásul kell venni, hogy a SZAKSZ a törvény erejénél fogva nem írhat alá a Tükénél KSZ-t, tehát a törvény szerint nincs kollektív szerződéskötési képessége, ellentétben Dobi István állításával. Persze később már mást mond, és elismeri, hogy nem írhat alá. A tény azonban az, hogy ezt jelen pillanatban a SZAKSZ nem teheti meg!

A tárgyalás elején a SZAKSZ mér elég élesen bírálta a januári megállapodásunkat, sőt, kijelentette, hogy a Társaságnak kellett volna kifizetni a személyi jövedelemadót a KSZ előírása szerint!

Természetesen ez sem igaz, hiszen a KSZ szerint csak a kedvezményes adózású elemek után kell kifizetni a Társaságnak a közterheket, amiket eddig maradéktalanul ki is fizetett. Mivel a nyugdíjpénztár kiesett a kedvezményes adózású elemek közül, ezért a Társaság nem köteles kifizetni a személyi jövedelemadót!

Aztán -számomra egészen megdöbbentő módon- a tárgyalás elején még mindig feltették a kérdést, hogy mi indokolta a módosítást, mert nem tudják! Pedig az értesítés óta eltelt kb. kettő hét és nem vették a fáradságot arra, hogy utánanézzenek! Ami leginkább meglepő volt, az az, hogy a Tüke dolgozói- akik a SZAKSZ részéről képviselték a többieket- érdemben ehhez a kérdéshez mukkani sem tudtak! Illetve az alapszervezeti képviselő igen, de erről egy picit később!

Mert közben Dobi István a SZAKSZ elnöke a következő tájékoztatást adta, amit a SZAKSZ képviselők egyetlen szóval sem cáfoltak meg, nem igazították helyre Elnök urukat! 

 A Tájékoztatás szerint minden Társaság tudja, hogy december 31 -ig ki kell fizetni ezeket a pénzeket, és feltette a kérdését: Mi az indoka annak, hogy ezt a Tüke Busz miért nem tette meg, pedig a Volán december 20-ig megtette? 

És erre a kérdésre a SZAKSZ  megjelent "képviselői" is várták a választ! Azok, akik évek óta itt dolgoznak!

Mélységesen arcátlannak, pofátlannak tartom azt, hogy valaki -, illetve valakik mások érdekében "képviseletet látnak el" úgy, hogy fogalmuk nincs arról, mit kell csinálni annak érdekében, hogy tényleg el tudják látni a feladatukat! 

Mert ha egy icipicit gondolkodtak volna, ( nekem például ez nagyon nehezen megy) akkor nem lett volna nehéz megtalálni a választ a kérdésre még azelőtt, hogy felteszik és nevetség tárgyává válnak! Mert a mi szemünkben azok lettek!

Ugyanis nem fizetheti ki a Társaság sem hónap közben-, sem hónap vágán a nyugdíjpénztári hozzájárulást, mert a bruttó bér 5,5%-át utalta át a számlákra! A bruttó bért pedig csak a következő hónap elején tudják kiszámolni, tehát egész egyszrűen lehetetlen a hónap közepén kifizetni! Az meg csak hab  a tortán, hogy ennek a kifizetése a kezdetektől a jelenlegi formában valósult meg, ők is így kapták a hozzájárulást! ÉS SZAKSZ PÉCSI KÉPVISELŐI MÉLYEN HALLGATTAK!  

Aztán Dobi úr mondott más érdekes dolgot is, jelesül azt, hogy előző nap jött le Pécsre, és rákérdezett arra, hogy a DDKK-nál hogy fizetik ki a nyugdíjpénztári hozzájárulást?

Felvetése azért döbbentett meg kissé, mert Dobi úr már évtizedek óta érdekvédelmi képviselő a DDKK jogelődjeinél, tehát pontosan tudnia kell, hogy milyen módon fizetnek!

Én fenntartom azon állításomat, hogy véleményem szerint tisztességtelen módon-, félinformációkat megosztva,  csúsztatott információkat közölve "hergeli" a dolgozókat, sokszor egymás ellen, de azt az egyet nem mondhatom el róla, hogy buta lenne! Mert Dobi István nem buta, ezért is ért kissé döbbenten azon közlendője, hogy akkor kérdezte meg a DDKK-t! Nem tudom, mi volt ezzel a szándéka, de elgondolkodtatott.

Ezek után közölte, hogy ott dec. 20-án ki lettek fizetve ezek a pénzek ! Számomra azért érdekes ez a dolog, mert az FDSZ növekvő létszámmal jelen van a DDKK  dolgozók érdekvédelmében, és ott is hozzánk hasonlóan fizetik ki a pénztári hozzájárulást egész egyszerűen azért, mert ők sem varázslók és nem tudják megmondani hónap közeoén, hogy mennyi lesz a dolgozók bruttója amiből kiszámolják a járandóságot! Akkor miért állította Dobi István azt, hogy 20-ig ez ki lett fizetve? Amit fizettek 20-án, az bérmegtakarítás, illetve a Cafeterián keresztül választott fix összegű hozzájárulás kifizetése volt! 

A megbeszélésen megpróbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy mielőtt Dobi úr eljön tárgyalásra, nézzen utána a dolgoknak, mert a pécsi kollégái felkészületlenek, nem tudják miről van szó, ami ezen a megbeszélésen is nyilvánvalóvá vált! Dobi úr ezt nehezményezte, tudomásul vettem! Elhiszem, hogy kellemetlen volt számára a "beégés", de ezért nem mi vagyunk hibásak! És ekkor megszólal a pécsi alapszervezet képviselője: Mert  igazából nem változtatják meg minden évben a Cafeteriát És eljön képviselni!  És itt bukott meg a mutatvány, mert az alapszervezeti elnöknek bizonyítottan fogalma nincs arról, hogy mi volt a Cafeteriával évente, fogalma nem volt arról, hogy mi-miért történt!  

Sajnos a tudatlanságuk, felkészületlenségük miatt csak az időnket rabolták, de annak örülünk, hogy tanítottunk nekik valamit, amit elfogadtak! Persze ezt is félreérthető módon kommunikálták honlapjukon, de a csúsztatásaik már nem leptek meg!

Én nagyon sajnálom azt, hogy olyan személyek jelentek meg érdekképviselőként, akiknek fogalmuk nem volt arról, hogy miről van szó, pedig lett volna idejük felkészülni! Sajnálom, hogy a hangerő sok embernél azt jelenti, hogy az az igazság, amit a leghangosabban mondanak! Pedig ennél a cégnél már sokszor bebizonyosodott, hogy bizony a hang azért erős, hogy eltakarja az ostobaságot! Ezen is gondolkodjatok el, ne adjatok teret azoknak, akik már többször bizonyították alkalmatlanságukat és a hangerejükkel próbálják elfedni azt! 

Én nagyon szívesen leülök Raposa Gáborral egy nyílt fórumon és szívesen válaszolunk a kérdésekre, illetve én is tennék fel kérdéseket!  Szerintetek?

 

 

Hofekker Ferenc

 

 

 

 

vissza