Így ne álljunk a busz elé, ha jön az ősz

Lassan-lassan búcsúzik a nyár. Már kopogtat az ősz az ablakon, kezdi festeni a fák leveleit. Megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, és erőlködik már a napsugár is. A csekkeket befizettük a tankönyvekre és reménykedünk abban, hogy meg is kapjuk őket. A buszokat pedig gőzerővel készítik fel az iskolakezdésre!

Hamarosan megtelnek a buszmegállók utazni szándékozó emberekkel, hiszen elkezdődik az iskola, lejárnak a kivett szabadságok. Újra felpezsdül a város. Közlekedni akarunk majd, gyerekekkel, csomagokkal, iskolatáskákkal. Mi gépkocsivezetők készülünk erre, de emberek vagyunk. Bármennyire is próbálunk megfelelni a feladatnak, egy pillanatnyi kihagyás, és megtörténik a baj.

Először a következőkben kérjük a segítségüket:

Mint a Facebook-oldalunkon, a https://www.facebook.com/nezzunkatukorbe oldalon közzétett videónkon látják (https://www.facebook.com/photo.php?v=352406001582882), már a buszmegállóban történő beállás is igen veszélyes lehet. Azért, hogy az autóbusz közel tudjon állni a járdához, beálláskor eléggé meg kell közelíteni a járdaszigetet, ami azzal is járhat, hogy a jármű eleje (főleg a nem alacsonypadlós autóbuszokon) akár a járda fölé is érhet, veszélyeztetve ezzel a járdasziget szélén állókat.

Természetesen maximálisan megpróbálunk odafigyelni a munkánkra, de ha véletlenül valami elvonja figyelmünket a beálláskor, akkor abból baleset lehet. Általában a balesetek nem egy tényezőn múlnak, hanem több összetevőn.

Ezért kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint a buszmegállókban legalább egy méter távolságot tartsanak a járdaszegélytől a balesetek kiküszöbölése érdekében. Kérjük Önöket arra is, hogy figyelmeztessék erre utazni szándékozó társaikat is - ezeket a sorokat nem mindenki olvassa.

Munkám során többször láttam, hogy nagy segítséget jelentett pár embernek az odafigyelés, konkrét baleseteket előzött meg. Mi odafigyelünk Önökre, de mint már többször leírtam, mi is emberek vagyunk, hibázhatunk. Kérjük Önöket, hogy figyeljenek ránk, figyeljenek egymásra. Ugyanannak a közösségnek a tagjai vagyunk: az utazókénak.

 

Hofekker Ferenc

vissza