Gázpedált adunk minden buszozónak

Bár a pécsi buszokon is csak egy gázpedál van, amit a sofőr kezel, a Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) program segítségével most minden utas lehetőséget kap, hogy gázt adjon, és az őszi csúcsforgalom ellenére gyorsabbá tegye az utazást.

Beköszöntött az iskolakezdés, ezzel a zsúfolt helyi járatú buszok időszaka Pécsen is. Az utasok a problémák megoldását ilyenkor is a sofőrtől várják. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a gépkocsivezető egyedül van, figyelme sok felé oszlik, és naponta sok ezer ember épségéért felelős.

 

 

A pécsi Független Demokratikus Szakszervezet Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) programja azért jött létre, hogy közelebb hozza egymáshoz az utasokat, a pécsi tömegközlekedési cég dolgozóit és általában a közlekedésben résztvevőket - mondta Hofekker Ferenc, a szakszervezet elnöke. Ezúttal arra igyekszünk rávilágítani: hogyan tudja az utas gyorsabbá, gördülékenyebbé tenni a buszozást.

 

 

Ilyen gesztus a jegy vagy bérlet felmutatása. Meglétüket a sofőrnek kötelessége ellenőrizni, és nem is mehet tovább, amíg nem teszi. Tehát nem az előítélet munkál benne, nem "kekeckedik", csak teszi a dolgát. Ha viszont mindenki lyukasztja és/vagy felmutatja, amit már amúgy is megvett, gyorsabban halad a busz.

 

 

Ezután úgy tudunk gyorsítani az iskolába vagy munkába jutáson, ha felszállást követően a busz belsejébe húzódunk. Aki leveszi a hátitáskáját, az még egy embernek csinál helyet, és ha élesebb tárgyak vannak rajta, a baleset-megelőzésért is tett. Ennek érdekében fontos az is, hogy kapaszkodjunk a buszon, és szükség esetén erre figyelmeztessük utastársainkat is. Ennek hiányában hirtelen fékezéskor nem csak mi eshetünk el, de magunkkal ránthatunk mást is, legyen felnőtt, gyermek vagy terhes kismama.

 

 

Az ősztől nyárig tartó időszakban különösen figyeljünk a gyermekekre. Sokan egyedül utaznak az iskolába, vagy onnan haza, rászorulhatnak a segítségünkre, ugyanakkor hálásak is lehetnek érte.

 

Ha a nehezen mozgók, idősek vagy babakocsival utazók fel- és leszállását segítjük, nem csak köszönő szavakat kapunk érte, de értékes másodperceket is, hiszen nem kell a buszvezetőnek leszállnia segíteni, hamarabb indulhatunk tovább.

 

 

A busz haladásán leszálláskor is gyorsíthatunk. Például azzal, ha időben jelezzük, hogy leszállnánk. Ha pedig az ajtóban állunk, leszállva engedjük le a busz belsejéből érkezőket. Ilyenkor fontos, hogy az eseményeket tükörből szemlélő buszsofőr számára magatartásunkból egyértelműen kiderüljön: folytatni szeretnénk az utazást.

 

 

Nézzünk más szemmel egymásra, és lépjünk együtt a gázra!

 

 

A Nézzünk Együtt a Tükörbe csapata

vissza