Ha "becsengettek", már kár rohanni

Mivel az út további része jobbára unalmas zötykölődéssel telik, a buszra való feljutás és a leszállás hordozzák a legtöbb veszélyt. Hogyan kerüljük el a balesetet, mire jó a vészcsengő, hogyan segíthetünk, ha mégis baj van? Most megmondjuk.

A tömött, zsúfolt autóbuszon a sofőr látása még annál is korlátozottabb az utastérre, mint ?üresjáratban?. Azt sem tudja, hogy ki mikor szállt fel és mikor akar leszállni. A helyzetet fokozza, ha a megálló is zsúfolt.

 

Ha sokan várnak a felszállásra, akkor se álljon közvetlenül az ajtó elé a megállóban. Egyrészt mert ezzel akadályozza a leszállókat, és nem hogy időt spórol vele, hanem csak tovább tart az utazás, ráadásul balesetveszélyes is. Ezért célszerű tartani az egy méter távolságot a megállóban a busz ajtajától: így gördülékenyebb az utazás. Fontos, hogy az ilyen helyzetekben különösen figyeljünk az idősekre és a gyermekekre.

 

Ha leszállna, de meghallja az ajtócsukást jelző csengőt, semmiképp ne folytassa a leszállást, és végképp ne próbáljon meg a becsukódó ajtók között leugrani. Az Indiana Jones emlékverseny résztvevői a legritkább esetben érik el hamarabb uticéljukat, ám mivel a szerepet megformáló színésszel szemben nincs dublőrjük, súlyos balesetet szenvedhetnek. Nem a levegőbe beszélünk: sajnos több ilyen eset volt már pécsi buszokon.

 

Mikor jár el helyesen, ha nem sikerült leszállnia? Ha megvárja, amíg az ajtó becsukódik, majd használja a vészcsengőt. Kérje meg a sofőrt, hogy nyissa ki az ajtót, mert nem tudott leszállni. Ne féljen tőle: ez a vészcsengő egyik alapvető funkciója. Ahogy fent is írtuk, a buszsofőr nem lát mindent, főleg, ha nagy a tömeg. Nem fogja vegzálásnak venni, ha csenget, mert ezzel a munkáját segíti.

 

Leszállás után mindenképpen távolodjon el az autóbusztól, mert meglökhetik és a busz alá eshet. Sajnos Pécsen is előfordult már ilyen.

 

Volt tragikus kimenetelű baleset, de olyan szerencsés is, amikor az utasok figyelmeztették a sofőrt és sikerült elkerülni a tragédiát.

 

Ezért fontos, hogy figyeljünk magunkra, egymásra, és ahogy korábban is kértük: kiemelten ügyeljünk idős és gyermek utastársainkra.

 

A NET csapata

vissza