Kinek az érdeke a dezinformációk szivárogtatása.

Sajnos-szinte minden nagyobb munkavállalói közösségben- vannak olyanok, akik -vagy némi talmi előnyért a többiekkel szemben, vagy azért, mert tájékozatlanok, feszültséget, bizonytalanságot szítanak társaik körében, alaposan félrevezetve őket! Aztán amikor megtörténik a baj, akkor sunyítva a háttérbe vonulnak. Mihez vezethet ez, mi-vagy ki lehet a háttérben? Kép forrás: kapos.hu

 

Mire jó a feszültségkeltés?

 

 

Fizika:

 

Működése során a transzformátor primer oldalán a váltakozó áram a nyitott vagy zárt vasmagban változó mágneses fluxust kelt, ami a szekunder áramkörben feszültséget indukál.

 

 

Sátorszövetek:

 

 

A textilek egymást keresztező szálainak keresztezési pontjai a textil alakváltozásai során ugyanazok az anyagi pontok maradnak. Ilyenkor a feszítőerő változása a keresztező szálakban is feszültséget kelt.

 

 

Human relations (HR):

 

Stressz (állás)interjú során az interjúztató célja, hogy feszültséget keltsen, és mérje hogy a jelölt hogyan teljesít a stresszes, feszültséggel teli környezetben.

 

 

Na de mire jó pontosan a feszültségkeltés, a bizonytalanság szítása egy nagyjából 400 fős közösségben?

 

Összetett kérdés, hiszen az ilyen tevékenység lényege, hogy megfoghatatlan. A feszültséget szító ember a háttérben marad, semmit nem jelent ki, ő csak azt hallotta, ő csak úgy tudja. Kibújik a keresztkérdések elől, érvek, szabatos információk vagy megjelölt források helyett sokatmondóan néz, vagy egyszerűen lelép. Ám amit mondott, amit sejtetett, az ott marad a levegőben lógva, és egy idő után bárkit elgondolkodtat.

 

Különösen hatásos ez a fajta feszültségkeltés olyan időszakban, amikor az adott közösségben akár belül, akár kívülről vezérelt változások mennek végbe. Amikor átalakul egy cég struktúrája, irányítása, amikor megszokott arcok kerülnek ki a rendszerből és újak kerülnek be, és erről nem a közösség dönt, hanem külső erők. Termékeny talajra hullik a pletyka, a dezinformáció, ha az adott közösségben - legyen szó egy munkahelyről vagy teljes társadalmi csoportól  egyébként is a bizonytalanság az úr, rossz vagy változékony a hangulat.

 

Fontos tudni, hogy akik egy adott közösségben ezekkel az eszközökkel élnek, soha nem hobbiból csinálják. Mindig állnak mögöttük, jellemzően külső erők, akik saját érdekeik szerint irányítják és támogatják a feszültséget keltőket. Finoman szólva is ritka eset, hogy ha valakinek egy közösség elbizonytalanítása szórakozás  ez rendszerint a cél. A közösség feszültségében, elbizonytalanításában érdekelt külső erők jellemzően olyan embereket találnak meg, akik nem értenek egyet a közösség belső, maga választotta vezetőivel, céljaival, törekvéseivel, ám önállóan soha nem tudnák átvenni az irányítók helyét. Persze az már komoly motiváció lehet, ha valaki, akinek pénze, hatalma van, olyan előnyöket ígér a sikeres munkáért, amiért már megéri az árnyékból ténykedni.

 

Amennyiben ez a tevékenység sikerrel jár, az általában a közösség saját vezetésének a végét jelenti, aminek pedig egyenes következménye, hogy a csoport széthullik és teljesen kiszolgáltatottá válik. Ahogy a korábbi összetartás megszűnik, azoknak, akiknek az volt a céljuk, hogy teljes, korlátlan hatalmat gyakoroljanak a közösség felett, elég besétálni a már üres harcmezőre, és egy puskalövés nélkül győztek, nincs már megadás, sem feltételek vagy további tárgyalások.

 

Az ilyen törekvések, ha nehezen is, de kivédhetők. Nagyon fontos beszélni ezekről a dolgokról és kérdéseket feltenni magunknak és másoknak.

 

Miért nem fogalmaz valaki, aki a kollégám, konkrétan egy ügyről, ha tényleg mindent tud róla? Miért csak sejtet, miért fogalmaz talányosan?

 

Miért nem mondja el, hogy honnan szerezte az információt, hiszen évek óta együtt dolgozunk?

 

Ha valakiről, akiben évek óta megbízom, szörnyű dolgokat hallok, eddig hogy maradhattak titokban? Van elég bátorságom utánajárni ügyeknek?

 

 

Az egyetlen dolog, ami egy közösséget megvédhet egy ilyen helyzetben a teljes széthullástól: az összetartás. Meg kell keresni azokat a biztos fogódzókat, amelyekben mindenki, vagy a nagy többség egyetért. Vissza kell tekinteni kicsit a közelmúlt sikereire, eredményeire és megbecsülni azokat. Végül pedig felmérni: mi volt, mielőtt a közösség elérte a meglévő eredményeket, és mi várható, ha mostani kohézióját elveszíti.

 

Ami pedig a legnehezebb: alaposan végiggondolni, hogy kikben érdemes bízni. Kik azok, akik tettek a közösségért, már bizonyítottak, és érdemesek arra, hogy melléálljon, aki úgy érzi: van mit veszíteni.

 

 

 

vissza