SZTRÁJK!!!

A szakszervezetek egyik nyomásgyakorlási lehetősége a céljaik elérése érdekében a sztrájk. Sajnos ezt a lehetőséget elég szűk korlátok közé szorították, -véleményem szerint-azért, hogy ellehetetlenítsék a Munkavállalókat érdekeik érvényesítésének ezen formájától! De más eszköz nem is igen volt! A kép forrása: atv.hu

Amint az már az országos médiát is bejárta: sztrájkkészültséget hirdetett a Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet. Mivel az FDSZ a kezdeményezője a Nézzünk Együtt a Tükörbe programnak is, és mert mindenek előtt az őszinte beszéd hívei vagyunk, itt sem szeretnénk úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Mert nincs rendben.

 

Arról is bizonyára értesültek, hogy a pécsi tömegközlekedésben dolgozó sofőrök 90 százaléka ért egyet egy esetleges sztrájkkal és több mint a fele éhségsztrájkra is kész.

 

Természetesen a politika is akcióba lépett, és igyekszik a sofőrök ellen hangolni a többi társadalmi réteget. Pont úgy, ahogy az ország vezetése tette az elmúlt években a rendőrökkel, a tűzoltókkal, a bányászokkal, az egészségügyi dolgozókkal, most a tanárokkal, és még sok más szakma képviselőjével.

 

A szakszervezet fő problémája az, hogy míg számos kollégánk fizetése akár több százezer forinttal csökkent egy év alatt, a társaság és a város vezetése évente több milliárd forintot önt egy fenntarthatatlan közlekedési rendszerbe és használt buszokba. Eközben egy éve várunk a bérek rendezésére, hiába.

 

Tisztában vagyunk vele, hogy Ön, aki velünk utazik a városban, nagy valószínűséggel szintén szerény bérből, fizetésből él, kispénzű diák vagy nyugdíjas. Rohanna a munkába, az iskolába, a gyerekért, boltba vagy haza. Tehát: a háta közepére nem hiányzik egy járatkimaradásokkal, buszleállással járó sztrájk.

 

Éppen ezért vetettük fel az éhségsztrájk lehetőségét. Nem Önnek akarunk még több nehézséget, bosszúságot okozni, hiszen ahogy a problémáink, úgy a céljaink is közösek: olyan fenntartható tömegközlekedés, amely nem terheli a kelleténél jobban az adófizetőket, és ahonnan a jól képzett sofőrök sem menekülnek tömegesen külföldre.

 

Még folynak a bértárgyalások, nem tudni, lesz-e megegyezés. Azt azonban tudnia kell, hogy szakszervezetünk bármilyen lépést tesz ezután, úgy szeretné megtenni, hogy számíthasson az Ön szolidaritására, és a lakosság, az utasok felé a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Talán soha nem volt ennyire fontos, hogy együtt nézzünk abba a bizonyos tükörbe.

Tisztelettel:

 

Az FDSZ elnöksége   

vissza