Vegyük már tudomásul, hogy nem minden a szakszervezetek érdeme!

Nem szeretem azt, ha valaki idegen tollakkal ékeskedik, még akkor sem, ha azt a szakszervezet-, szakszervezetek teszik! Tisztelet a kivételnek!

Ismét felerősödtek azok a hangok bizonyos szakszervezetek részéről, miszerint a Közlekedési Központok ( volt Volánok) béremelését a szakszervezetek kemény tárgyalásokkal harcolták ki. Nem is biztos, hogy a vezetők tudnak erről a kijelentésekről, de ha igen, és ők is részesei ennek a torz információnak, akkor minimum szégyelljék magukat, mert részesei a dolgozók félrevezetésének.

Egy kis történelem:

2017. január közepén levelet kaptak a közlekedési Központok vezetői a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, (MNV Zrt.) azzal kapcsolatban, hogy haladéktalanul el kell kezdeni a 2017. évre szóló bérmegállapodást. 

2017.január 25-én a munkavállalói vegyesbizottsági ülésen a szakszervezetek ismertették a bérigényüket három évre előre. Én erről a tárgyalásról az elején eljöttem, mert az egyik tárgyaló szakszervezet a taglétszámról nem a valós adatokkal nyilatkozott, a szakszervezetünk kárára. Mielőtt eljöttem, azt elmondtam, hogy támogatom a többi szakszervezet által közösen megfogalmazott bérigényt, de ezen a tárgyaláson az előbb ismertetett okok miatt nem akarok tovább maradni. Bértárgyalásra jöttem, nem pedig azért, hogy egy másik szakszervezettel veszekedjek a munkavállalók kárára.

2017. február 16-án a kormány bejelentette, hogy az állami cégeknél, (volt Volánok, MÁV) három évre 30%-os bérfejlesztésben gondolkodik. A MNV Zrt. első körben úgy döntött, hogy a sofőrök bérében megjelenteti a szakmunkás bérminimumot január 1-től, és olyan intézkedést tett, hogy január 1-től szakmunkás bérminimummal kell felvenni a dolgozókat. Ezt a döntésüket később írott szerződés keretében meg is erősítették!

"Ezek után 2017. március 10-én érdemi ajánlatot tett a Munkáltató, amely a Nemzeti Fejlesztési Miniszter által megfogalmazott Kormánydöntést tartalmazza. 2017. évre 13%, 2018. évre 12% 2019. évre 5%-os bérfejlesztés hajtható végre a Közlekedési Központok munkavállalói részére!"


Ebből is látszik, hogy gyakorlatilag a Minisztérium adott egy béremelési javaslatot, amitől a Közlekedési Központok nem térhettek el. Lefordítom: teljesen mindegy, mit akarunk, ezt a bérfejlesztést a Minisztérium utasítására a Közlekedési Központoknak akkor is ki kellett volna fizetni, ha nem írunk alá semmit!

Összefoglalva: Ezért a béremelésért nem mi harcoltunk igazán, ezt a NFM által megfogalmazott kormánydöntés!

Ezt a döntést "fogadtuk el" 2017. március 17-én, ami kb. azt jelenti, hogy figyelembe veszik minden évben a szakmunkás bérminimumot, és 3 év alatt közel 35% bértömeg-fejlesztés valósul meg a Társaságoknál!

Tehát ezért nem igazán kellett harcolnunk, ez egy Kormánydöntésen alapuló bérmegállapodás volt. Aki erről nagyságrendileg mást állít, az finoman szólva is nem mond igazat, félrevezeti a dolgozókat, félrevezeti a Tagságot!

 

Az aláírt bérmegállapodás megtekinthető a letölthető dokumentumok menüpontban!

 

Hofekker

 

vissza