Válasz a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet levelére

Soha nem voltam hajlandó nyilvánosan vitatkozni egyetlen szakszervezettel sem! Most is csak azért teszem, mert a SZAKSZ megjelentetett egy cikket, amely féligazságokon, csúsztatásokon és valótlan állításokon nyugszik! És az ilyen magatartások ellen - állítólag- a SZAKSZ keményen harcol! És közben saját maga is használja!

Nagy változások álltak be a Tüke Busz felső vezetésében! Az Igazgatóság felismerte azokat a problémákat, melyeket évek óta próbáltunk jelezni az előző vezetésnek, akik a fülük botját sem mozgatták annak megoldása érdekében!

A mostani vezetés próbálja kezelni ezeket a problémákat, ami nem igazán tetszett pár itt "dolgozónak" és pár itt dolgozónak. Nem lehetnek kiskirályok, nem alázhatják tovább büntetlenül a sofőröket, stb.

Miután érezték, hogy az "uralmuk" megszűnik, hathatós segítséggel a SZAKSZ szervezetébe léptek be, és megpróbálnak másik oldalról "érdeket" képviselni. Pár szót róluk:

Az egyik személy - aki elég felelős beosztásban van, és az lenne a dolga, hogy segítse a sofőrök munkáját- nyáron arra kérdésre, kérésre, hogy elfogyott a védőítal, nagyon meleg van, oldja meg ezt a helyzetet, azt válaszolta, hogy " igyatok vizet a pocsolyából"!  Később azzal próbált védekezni, hogy viccelt! Jelenleg SZAKSZ tag!

A másik kérdés és mindenféle tájékoztatás nélkül feltörte több sofőr szekrényét, a pihenő helyiség karácsonyfáját berakatta a saját helyiségébe, átadta a sofőrök által összegyűjtött pénzt egy elhunyt kollégánk családtagjainak úgy, hogy becsukott ajtót, ablakot, miközben kint ültek a sofőrök a pihenőben, velem együtt! Jelenleg SZAKSZ tag!

Nem részletezném tovább, bár tudnám, de nem lenne elég rá több óra sem, hogy milyen megalázó dolgokat műveltek gépkocsivezetőkkel!

Aztán- miután beléptek a SZAKSZ-ba, elkezdtek egy roppant érdekes kaompányt folytatni a beléptetéssel kapcsolatban! A forgalom egyik prominens vezetőjének a burkolt segítségével és más "vezető" beosztású dolgozó segítségével hamis ígéretekkel, burkolt fenyegetéssel, valótla dolgok állításával - a címben szereplő levél is az- próbáltak embereket átcsábítani magukhoz! Itt jegyezném meg, természetesen voltak olyanok is, akik önként mentek. Az új dolgozókat azonnal megkeresték és az első pillanatban beléptették magukhoz úgy, hogy nekik fogalmunk nem volt a másik szakszervezetrő!

Egy telefonbeszélgetés alkalmával ezeket elmondtam Dobi István elnök úrnak, aki felháborodott ezen, de semmi nem változott! Ez már csak azért érdekes, mert Dobi úr elég látványosan bírál munkáltatót a hasonló- vagy általa hasonlónak vélt- magatartása miatt!

Most mikor mond igazat a SZAKSZ ? Amikor elítéli ezt a magatartást, vagy amikor saját maga is alkalmazza? 

És akkor a levélről:

A SZAKSZ nemcsak az én részemre, hanem minden dolgozó részére elküldte a béremelési igényt, közzétéve a tájékoztatási felületén. Semmilyen más megkeresést, konzultációra, tárgyalásra való felhívást, kérést nem kaptam a SZAKSZ-tól, aki az ellenkezőjét állítja, az egész egyszerűen hazudik!

Az is hazudott és hazudik, aki azt állítja, hogy titkos tárgyalásokat folytatunk a Tüke Busz Zrt. vezetésével! Aki ezt az információt adta a SZAKSz vezetésének, az -véleményem szerint- aljas, hazug ember, akinek csak egyetlen célja lehet, ami nem a munkavállalói érdekvédelem, hanem az uszítás, a békétlenség megteremtése! 

Elnökségi ülést tartottunk, ahová meghívtuk a Munkáltató képviselőjét is! Ott beszámoltunk azokról a problémákról, amiket a Munkavállalók jeleztek felém illetve amiket saját magam is tapasztaltam. Elmondok egy ilyen problémát, amit Dobi úr is említ a levelében, a munkakörülmények javításáről!

Bizonyára nem ismert a SZAKSZ előtt, de nálunk van egy íratlan szabály, miszerint karácsonykor - akinek kisgyereke van- nem dolgozik, ha kéri. Aztán van olyan is, ha kisegyereke van és egyedül neveli Öket, akkor osztott szolgálatba nem osztató! Ez benne van a KSZ-be is, amit Dobi úrnak és a SZAKSZ képviselőjének élettársának is tudnia kell, már csak a beosztása miatt is.

Természetesen nem sikerült bizonyos nem SZAKSZ dolgozót az előírások és megállapodások szerint vezényelni, amit jeleztem a vezetés felé a dolgozó kérésére. Természetesen a felső vezetés intézkedett a probléma megoldására, amire a SZAKSZ tagja magából kifordulva, a pihenőben üvöltve a következőként válaszolt: " Mikor döglik már meg ez a szemét Hofekker ?" És az ő párja a SZAKSZ képviselője! Pedig nem csináltam mást, csak jeleztem a foglalkoztatási körülmények "megsértését" és kértem annak emberibbé tételét! Amivel a SZAKSZ tagja nem értett egyet!

Kikövetkeztethető, hogy érdekes módon a SZAKSZ elnöke nyilvánosan zászlajára tűzi a foglalkoztatási körülmények javítását, a háttérben viszont a SZAKSZ több tagja pont az ellenkezőjét teszi! Nem vicces ez, Dobi úr? Nem, nem vicces, hanem undorító, szánalmas és aljas!

Javasolnám, hogy sztrájkfenyegetés helyett szedd ráncba az embereidet, mert pontosan onnan kerülnek ki azok, akik miatt a foglalkoztatási körülmények megalázóak! A fonódó hálózat megterhelő, de nem megalázó! A megalázó az, hogy amikor a sofőr nem akar irányítás nélkül tolatni, akkor a középvezetők ( SZAKSZ tagok) fenyegetik őket áthelyezéssel, buszok elvételével stb. Érdekes lenne a sztrájkod, amikor felszólalnál azért, ( jogosan)  hogy méltatlan a vezénylés, a bánásmód az állomásokon, és a soraidban ott állnak azok, akik a problémákat előidézték! Persze, mindannyian tudjuk, hogy nem lennének ott, elbújnának a táppénz vagy egyéb más dolgok mögé! 

A bérekről:

Most a "Volános" szakszervezeti vezetők - tisztelet a kivételnek- nagy mellénnyel járnak kelnek az országban, és fennen hirdetik "dicsőségüket", miszerint milyen jó bérmegállapodások vannak a társaságokon belül! De egy dolgot elfelejtettek közölni: ez nem az ők érdeme, ez nem a mi érdemünk! Mint az ADU szövetség elnöke jómagam is ott voltam a tárgyalásokon, ahol ezeket a béreket szinte gy fordulóban megajánlotta az állam, nekünk,szakszervezeti vezetőkbek csak el kellett fogadni! Nem harcoltunk érte, kapták a Közlekedés Központok! Hazudik az, aki ennek az ellenkezőjét állítja! Ne felejtsük el az az ominózus levelet, amit kaptunk a hároméves bérajánlásra!  Tehát nem kellett harcolni, vitatkozni, verekedni, segget nyalni. El kellett fogadni, apróbb módosításokkal, mely módosítások lehetősége benne volt a rendszerben. Tehát ne állítsa be magát egyetlen szakszervezet se , hogy ez a mi érdemünk, mert ez nem igaz!

Sajnos nálunk nem ilyen gáláns az Önkormányzat, itt egészen más a helyzet! Mivel nem tájékozattak a képviselőid, akkor elmondom, hogy mi már nyáron elkezdtük a bértárgyalásokat, most már csak az Önkormányzat döntésére várunk!

A SZAKSZ bérigényét elolvasva érdekes dolgot fedeztem fel. Ez csak számomra érdekes, a DDKK bértárgyalásán elhangzottak figyelembe vételével.

A Volán társaságok összevonása után egységesítették a DDKK-nál is béreket, az előző hónapok fordái, fizetései alapján. Az FDSZ akkor sem értett egyet ezzel a megoldással, de  a SZAKSZ is elfogadta azt. Ki is derült, hogy az a megoldás nem vette figyelembe azt, hogy ki- mennyi évet töltött el a társaságnál. Így alakulhatott ki az, hogy a pár éve ott dolgozó bére magasabb lett, mint aki jóval előbb kezdte a munkát a Volánnál.

Ebben az évben a FDSZ elfogadta és javasolta azt, hogy pár százalékot fordítson a DDKK arra, hogy a Társaságnál eltötött éveket a bérekben tudja kompenzálni, elsősorban a sofőröknél és a fizikai állománynál. Ezt a kérést a DDKK vezetése elfogadta és elmondta, hogy Ő is így gondolja, az egyik béremelési forma ez lett volna! Ezt a SZAKSZ egyértelműen elutasította és kijelentette, ha így fog megvalósulni a béremelés, akkor a bírósághoz fordul! Ezzel azt fejezte ki, hogy nem akarják figyelembe venni a társaságnál eltöltött éveket! Szíve joga, legyen úgy! Úgy is lett, az eltöltött éveket nem veszik figyelembe a béreknél a SZAKSZ és a KKSZ döntése miatt!

De ami érdekes, az az, hogy a Tüke Busznál viszont már javasolja ezt a formát, olyanoknak is, akik eddig nem voltak benne ebben a rendszerben! Most mi van? Ami ott nem jó, az itt jó? Mennyivel másabb ez a cég, mint az? Mindenesetre "érdekes" javaslat, és most finoman fogalmaztam! Persze, a javaslaton látszik, hogy kik akarnak évek után pénzt kapni, kik állították össze a javaslatot! Azzal bíráltak, hogy nem válaszoltam a javaslatukra, most fogok: Van benne több olyan állománycsoport, akiknek nem javaslom az évek figyelembevételét, hasonlóan DDKK elve szerint!

 

KSZ tárgyalás:

A KSZ módosítását  már év elején elkezdtük, bevonva a módosításba a jogi egyetemet is! Ezek a tárgyalások befejeződtek már azelőtt, mielőtt képbe kerültetek, már ez is elfogadásra vár. Addig, amíg a tulajdonos nem mond valamit, nem kívánok senkit belevonni ebbe a kérdésbe, mert tető alatt szeretném látni! Azt meg Te is elismerheted, hogy nem a dolgozók hátránya lesz megfogalmazva benne!

A FDSZ nem folytatott és nem folytat titkos tárgyalásokat senkivel. A FDSZ addig nem tud-, és nem is akar együttműködni egyetlen olyan szakszervezettel sem, amely szervezet valótlanságokat állít, tegye ezt a háttérben vagy nyilvánosan. A FDSZ célja a dolgozól érdekének a védelme, nem pedig az uszítás, a veszekedés szítása! A FDSZ hajlandó együttműködni minden olyan szakszervezettel, amely szervezet tisztességesen végzi a munkáját, amely bort iszik és bort is prédikál! 

Sajnos nem a Tüke vezetése osztja meg a munkavállalókat- ahogy a SZAKSZ honlapján olvasható- hanem a SZAKSZ jópár Tüke Busznál dolgozó tagjai, akik csúsztatásokkal, valótlanságok állításával és burkolt fenyegetéssel  akarnak érvényt szerezni.

Aki engem ismer, az pontosan tudja, hogy a nyalás nálam nem igazán ismert fogalom, de azt mindenképp el kell mondanom, hogy a Tüke mostani felső vezetése azon ritka vezetés közé tartozik, akiket sok Társaság dolgozói szívesen fogadnának! 

Sajnos a SZASZ levele nyilvánvalóvá tette számomra azt, hogy a mai napig valótlanságok terjesztésével próbál kampányolni a SZAKSZ! Kár, hogy az Elnöke nem győződött meg az írásában szereplő állítások valóságalajáról, elfogadta azokat az információkat, amelyek nem igazak! És ez a Te felelősséged, kedves István! Én többször kérdeztem Tóled a múltban olyan dolgokról, amiket veled kapcsolatban is hallottam, de mivel Te is érintett voltál, addig nem nyilatkoztam róla addig, amíg meg nem kérdeztelek!

Szívesen dolgoznék együtt a SZAKSZ vezetésével, de amíg a helyi szekcióban a tagjaid és képviselőid, illetve holdoudvaraik által a fent említett magatartások merülnek fel nap mint nap, addig a tárgyalási-, együttműködési kezdeményezésed sok FDSZ tag szemében szánalmasnak tűnik, és nem a Te személyed miatt!

 

Hofekker Ferenc

 

 

 

vissza