Kinek az érdeke az ÜT választás eredményes vagy eredménytelen lebonyolítása? Reagálás a SZAKSZ cikkére, ismét!

Csak megismételni tudok olyan objektív dolgokat, melyeket már említettem, de valamilyen okból ezeket soha nem veszi figyelembe a SZAKSZ elnöke és nem igazán vesz figyelembe a pécsi képviselete.

A SZAKSZ ÜT választással kapcsolatos cikke ismét azt sugallja, hogy az FDSZ-nek nem érdeke az ÜT választás megtartása, annak lebonyolítása. Úgy állítja be a dolgot, mintha a FDSZ egyszerűen nem akar Üzemi Tanácsot választani!

Ezt a véleményét a lehető leghatározottabban visszautasítom és megkérem a SZAKSZ elnökét, hogy ezen állításait vonja vissza, mert állításai alaptalanok, megtéveszti a dolgozókat!

Csak remélni tudom, hogy nem szándékosan teszi ezt, nem szándékosan intézi úgy az ügyeket, hogy a választás eredménytelen legyen!

És akkor ismét elmondom:

A FDSZ vezetésének és minden munkavállalónak érdeke az Üzemi Tanács megválasztása, de ezt demokratikusan, a lehető legtöbb munkavállaló bevonásával szeretnénk megtartani, úgy, hogy a választás lebonyolítását a lehető legszélesebb mértékben lehessen ellenőrizni, kizárva minden visszaélési lehetőséget!

A FDSZ és a Tüke Busz vezetése ilyen ajánlatot adott a SZAKSZ vezetésének, mely ajánlatot a SZAKSZ vezetője teljes mértékben elutasított! Vajon miért? Miért utasította el a SZAKSZ ezt az ajánlatot?

A SZAKSZ inkább úgy döntött, hogy a saját embereiből alakítja meg a választási bizottságot, nem igazán adva lehetőséget VB munkájának ellenőrzésére a dolgozók nagy többsége számára!

Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a választásban a Társaság nem szakszervezeti tagjai is jogosultak jelöltetni magukat és jogosultak tisztség betöltésére is, a Mt.-ben meghatározott feltételek szerint!

Ezek után felteszem a kérdést: Miért nem akarta a SZAKSZ együttműködve a többi érdekelt féllel a VB megalakítását, miért adott egy "ultimátumot" a megalakításra, nem fogadva el a véleményünket? Miért nem működött együtt velünk azok után, miután mindenfelé azt hangoztatják, hogy ők együtt akarnak működni, együtt akarnak dolgozni velünk? 

Felhívom a figyelmet arra is, hogy a SZAKSZ munkavédelmi képviselő választást is kezdeményezett annak ellenére, hogy a Társaságnál vannak munkavédemi képviselők, mandátumuk 2019-ben jár le! Ezzel sem foglalkozott érdemben, kezdeményezte a választást és választási bizottságot is alakított erre! Azt sugallta, hogy kell képviselőket választani, megtévesztve ezzel is a dolgozókat!

A Társaság pár helyén megjelent egy levél, ami arról tájékoztatja a dolgozókat, hogy 2018. szeptember 17-én ÜT képviselőkre lehet leadni jelölést! Az is szerepel ebben a levélben, hogy azokra lehet leadni jelölést, akik szerepelnek a választhatók listáján!

Csakhogy én sem és a megkérdezett több mint kétszáz kollégám elmondása szerint Ők sem látták ezt a listát!Ebben a formában megkérdőjelezem a választás törvényességét, megfejelve azzal, hogy ez a levél nincs is aláírva, csak annyi van rágépelve, hogy "Választási Bizottság"!

Erre gondolt a SZAKSZ elnöke akkor, amikor arról beszél, hogy ez a dolgozók érdeke?

Mert véleményem szerint nem az a dolgozók érdeke, hogy félinformációk alapján döntsenek, nem kapva meg a részletes tájékoztatást a lehetőségeikről!

Tisztelt Tüke Busz Zrt. Munkavállalói!

 

Ezek után én is felteszem a kérdést:

 

"Kinek az érdeke ez? "  ""Magyarázza már meg valaki", hogy miért van az, hogy bármit is akar csinálni a FDSZ, ami a munkavállalók érdekében is áll, akkor a SZAKSZ elnöke nem hajlandó együttműködni velünk, ezzel párhuzamosan pedig a SZAKSZ pécsi képviselője azt terjeszti, hogy mi nem akarunk együttműködni? 

A SZAKSZ elnöke azt is írja a cikkében- nagyon helyesen- hogy "ha a megismételt választás is érvénytelenül végződik, akkor egy évig nem lehet újabb választást tartani, a Tüke Busznál."

 

Tehát a SZAKSZ elnöke nagyon pontosan tudja, hogy mi lesz a végeredménye annak, ha nem sikerül a választást szabályosan-, a dolgozók akaratának megfelelően lebonyolítani!

Ennek ellenére nem hajlandó együttműködni, ennek ellenére tovább folytatja azt az utat, amire már ő is arra hívja fel a figyelmet, hogy eredménytelenség esetén veszélybe kerül az ÜT megalakítása egy évig!

 

Na most ez a folyamat a dolgozók érdeke? Nem! Akkor kié? Egy biztos: Ez nem az FDSZ érdeke, nem az FDSZ tagok érdeke, ez biztos!

A mi érdekünk nem ez, a mi érdekünket már többször leírtam! 

Megismétlem: A FDSZ elnöksége -ebben a formában- nem támogatja a z ÜT választás lebonyolítását, mert nem tartjuk törvényesnek a fent felsorolt indokok miatt! Nem tartjuk etikusnak azt, hogy nem hajlandóak együttműködni szakszervezetünkkel, nem hajlandóak nagyon sok munkavállaló érdekét, jelzését, akaratát figyelembe venni. Mi pedig nem fogunk "diktátumoknak" meghajolni a dolgozók érdekeinek ellenében!

 

 

Hofekker Ferenc

vissza