"Egy nap múlva kiderül...", avagy szándékos-e a félreinformálás, vagy csak hiba történt az emlékezetben?

Ismét egy Dobi István által közölt cikkre szeretnék reagálni, illetve még pár szót az ÜT és a munkavédelmi képviselő választással kapcsolatban!

Dobi István a SZAKSZ honlapján megjelent cikkében tévesen írta azt, hogy a Tüke Busznál 926 Ft az alapórabér.Én úgy gondolom, hogy egy érdekképviselő legalább az alapvető dolgokban ne tévedjen, mert ez az írása is alkalmas az olvasók megtévesztésére, függetlenül attól, hogy miért került ez a szám leírásra. 

Sajnos, a Tüke tulajdonosa nem rendelkezik olyan anyagi kondíciókkal, mint az Közlekedési Központok tulajdonosa, aki saját hatáskörében állapította meg a KK-ok béremelését, nekünk, szakszervezeti vezetőknek a "fülünk boltját"sem kellett ezért megmozdítanunk! Szívesen állítanám, hogy komoly bérharc eredménye volt a Dobi István megemlített bér-, illetve az ehhez kapcsolódó béremelés, de nem így történt! És ennek is örülök, mert a dolgozók megkapták! És olyan "susogások" illetve médiainformációk is szárnyra keltek, miszerint a megállapodott béremelésen felül is tervez a tulajdonos további béremelést! Ha ez megvalósul, szintén nem kell semmit tennünk azért, hogy az állami tulajdonú KK-nál magasabb béremelés valósuljon meg jövőre!

A SZAKSZ pécsi alapszervezetének elnöke Raposa Gábor de Dobi István a mai napig nem reagált arra a kezdeményezésemre, amiben kértem, hogy a két szakszervezet közösen fogalmazzon meg egy levelet a Nemzetgazdasági Minisztérium és az országgyűlési képviselők irányába, melyben kérnénk az állam segítségét egy olyan bér megvalósítására, amilyen a KK-nál bevezetésre került!

A mai nap kaptam meg az egyik Kollégámtól azt a dokumentumot, melyben a Választási Bizottság eredményesnek hirdette meg mind az ÜT jelölést, mind pedig a munkavédelmi képviselő jelölést.

Határozott álláspontom az, hogy nem volt törvényes a jelölés, mert a VB megalakításának körülményei miatt bírósági eljárás van folyamatban, mely eljárás első fokon kimondta, hogy a választási bizottság létrehozása jogellenes. Ezen döntés ellen tudomásom szerint a SZAKSZ fellebbezett. A Tüke Busz Zrt. tájékoztatta a választási bizottságot, hogy a jogerős ítéletig nem adja ki azon dolgozók névsorát, akik részt vehetnek a választáson, mert nem tartja legitimnek a VB létrejöttét! A Társaság ezen álláspontjával a FDSZ is egyetért, mi sem tartjuk legitimnek a választási bizottságot!

A VB-t viszont kötelezi a jogszabály arra, hogy a névsor közzétegye, tájékoztatva ezzel a dolgozókat a lehetőségeikről! Nem tudta közzé tenni, de ennek ellenére megtartották a váasztást úgy, hogy több szolgálati helyen nem is voltak jelen, nem adva lehetőséget a jelölésre. Ezek után eredményesnek minősítették a jelöltállítást!  No comment!

Miután megkaptam az aláíratlan "jegyzőkönyvet", -melyben véleményem szerint súlyos hiányosságokat találtam- levelet írtam  a kifogásaimról a VB elnökének, és megkerestem szolgálati helyén azzal a céllal, hogy a levelet átvegye!

 

Döbbentem hallottam a "VB elnökétől" azt, hogy Ő már lemondott tisztségéről, még a jelöltállítás előtt! Nem azon döbbentem meg, hogy lemondott, hanem azon, hogy erről a munkavállalók jelentős többsége semmilyen értesítést nem kapott! Az a helyzet áll fenn, hogy jelen pillanatban nem tudjuk, hogy ki a VB elnöke, kinek kell a választással kapcsolatos észrevételeket átadni! És azt sem tudjuk, hogy történt-e más személy részéről is lemondás? Amennyiben a másodfokú döntés megváltoztatja az első fok döntését, a lebonyolítás törvénytelensége miatt én fogom megtámadni a jelölést! Persze, szerintem erre nem fog sor kerülni!

Azért mindenképpen aggályosnak tartom azt, hogy a Mt. szabályait folyamatosan megszegve próbálják lebonyolítani a választásokat!

Dobi István kérdését tenném fel:

"Kinek az érdeke ez?" Mert ez nem az FDSZ  és nem is a munkavállalók jelentős részének az érdeke! Akkor miért próbál pár munkavállaló a SZAKSZ támogatásával? törvénytelen dolgokat erőltetni a Tüke Busz Zrt.-nél? A SZAKSZ pécsi alapszervezete miért asszisztál ehhez a folyamathoz? Raposa Gábor alapszervezeti elnök szerint ez a dolgozók érdeke?  Vagy valami más állhat a háttérben? 

És legvégül: Fenntartom azon álláspontomat, hogy a Tüke jelenlegi vezetése mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a konzultáción elhangzott kérésünket képviselje és kiálljon mellette! Bennem fel sem merül ennek ellenkezője! És azon állításomat is fenntartom, hogy a jelenlegi helyzetben  "a további tárgyalás, egyeztetés mellett állok ki, mert szerintem ebben az esetben is csak ez vezethet eredményre."

Kérem, hogy a társszakszervezet is tegyen így más ügyekben is, mert úgy gondolom, hogy a bíróságra járkálás csak idő-és erőpocsékolás! Nem azt kell megmutatni, hogy kinek a faxa nagyobb, hanem azt, hogy képesek vagyunk kultúrált, emberi módon viselkedni azokkal szemben, akik velünk szemben is ezt teszik! Nagyon sajnálom, hogy ezt a hozzáállást a SZAKSZ elutasítja, de ettől mi még nem fogunk meghátrálni, más tárgyalási módot választani!


Hofekker Ferenc

vissza