Nem is voltunk idegesek, "nem kell lenyugodnunk a", avagy mégiscsak elismerték, hogy hibáztak! Bár, ezt így nem mondták ki!

Már túl sokat beszéltünk a cégnél "megalakult ÜT VB viselt dolgairól, de soha nem elég, mert mindig előkerülnek furcsa-, vagy furcsának tűnő dolgok. A véleményemet teszem közzé, tények bemutatásával, annak elemzésével.

És tényleg nem voltam ideges, hanem megdöbbentem az egészen! Megdöbbentem azon, hogy egy érdekképviselet - annak ellenére, hogy többször hangsúlyozta az összefogás szükségességét - nem hajlandó együttműködni a társszakszervezettel. Sajnos ez megmutatkozott az ÜT választás előkészítésének kapcsnán is. Az eddigi történések már ismertetve lettek, nem ragoznám tovább.

Fenntartva véleményemet - miszerint a megalakult VB a jelen állapotában illegitim- azért jeleztem jó pár dolgot a VB elnökének, felhívva a figyelmét arra, hogy ha törvényesen működne is ez a "csapat", működése során olyan szabálytalanságot követnek el, ami megsemmisítene minden eredményt! Azért hívtam fel a figyelmet erre, hogy miután a bíróság jogerősen megsemmisíti ezt a "gittegyletet", azután ne fordulhasson elő olyan hiba, ami eddig előfordult, veszélyeztetve a legitim VB eredményes munkáját!

Írásaim erről szóltak, semmi másról!  Ezen véleményemet, jelzésemet megosztottam itt is, aztán papír alapon át akartam vetetni a "VB elnökével", 2018. 09.19-én! Akkor szembesültem azzal, hogy Ó már több mint tíz napja lemondott a tisztségéről, már nem Ő a "VB elnöke"!  Erről a változásról a dolgozók jelentős többsége abszolút nem tudott! Nem volt kifüggesztve a Társaság szolgálati helyein. Pedig a VB kötelessége tájékoztatni a dolgozókat arról, hogy kik a  tagjai, tehát az is kötelessége, hogy a személyi változásokról is tájékoztassák a dolgozókat!

Én most abból a szemszögből vizsgálom, amely álláspontot a VB képvisel, miszerint Ők teljesen törvényesen működnek!

Ha törvényesen működnek, akkor azt nem értem, hogy miért nem tartják be a Mt. ide vonatkozó rendelkezéseit, mely elég pontosan szabályozza az ÜT tagjainak jelölésének és a választásnak lebonyolítását.

Megjelent egy iromány a faliújságokon, (nem minden szolgálati helyen) amiben többek között tájékoztatták a dolgozókat, hogy jelölést lehet leadni az ÜT és a munkavédelmi képviselőkre. Ez a tájékoztató sem volt aláírva, szinte az összes többivel együtt!  Akár küldhettem volna én is!

Ebben a tájékoztatóban többek között szerepelnek olyan információk, amiket a Mt. szabályoz és kötelező elemei a választás lebonyolításának. Többek között az, hogy azok a munkavállalók jelölhetők, akik szerepelnek a választhatók listáján! 

A választhatók listáját egyetlen Tüke dolgozó sem látta, ennek ellenére a VB érvényesnek fogadta el a jelöltekre leadott szavazatokat! 

Ha a VB törvényesen működne, ezzel a hibával a jelölés végeredménye semmis, mert szabálytalan módon lett lebonyolítva! Arra is felhívtam a figyelmet, hogy nem hivatkozhat arra, hogy azért nem rakta ki a névjegyzéket, mert nem kapta meg a cégtől! Ez nem indok! Ebben az esetben fel kellett volna függeszteni a folyamatot és megvárni a bíróság jogerős ítéletét! Szerintem az egész "gittegyletet" fel kellett volna oszlatni és új VB-ot kellett volna alakítani.

Aztán felhívtam a figyelmet több szabálytalanságra, de ezzel az volt a célom, hogy tájékoztassak ha véletlenül a másodfok ellenkező ítéletet hoz, akkor sem lesz érvényes a jelölés! Azt is elmondtam, ha tényleg az a cél, hogy legyen üzemi tanács, akkor csinálják törvényesen, szabályosan, mert ha nem így tesznek, akkor nem lesz ÜT! 

És jött a megdöbbenés, a "VB elnöke"  lemondott, amiről nem igazán tudott senki! Arról sem tudtunk, hogy ki lett az új elnök! Egy érvényes folyamatban ez is probléma lenne!

Kifogásoltam azt is, hogy a jelölés "érvényességéről" szóló jegyzőkönyv hiányosan lett közzétéve, fontos adatokat nem közölt a dolgozókkal!

Aztán a levelem elkerült az új "egyletvezetőhöz", aki válaszolt is levelemre, amiben arról tájékoztatott, hogy a válaszukat testületi döntés szülte!

Csak azt nem tudom-, tudjuk, hogy kikből áll a testület? Változott-e a testület névsora, vagy maradtak a régiek, csak más felállásban? A kérdés nagyon fontos, hiszen a jelölőlapokat a VB tagjaitól kell kérni, de ha nem tudom, hogy kik azok, kitől kérjem? Már az elején sem ismertették a tagok elérhetőségét, most meg azt sem tudjuk pontosan, hogy kik a tagok! 

 (Vicc:: Én elmentem a MÁV-hoz, kerestem az egyik eredetileg megjelölt személyt, de ők azt mondták, hogy a MÁV nem önkormányzati cég! Aztán kerestem a másik eredetileg megjelölt személyt, de a társadalombiztosítónál sokan álltak sorba a táppénzpapírokkal, ezért nekimentem egy régóta ott parkoló kocsinak dühömben és a kiérkező rendőr előtt nem ismertem el a hibámat, majd felpattantam egy pótkocsis tanulókocsira és hazamentem, várva a táppénzemet! Volt egy kis maszek munkám, elmentem a "főnökömhöz", hogy adjon szabadnapot, nem baj ha valaki megszívja miattam. Hálából szolgáltattam a "górénak", mert a szabadnap mindig jól jöhet, a többiek pedig nem érdekelnek! Aztán a "főnökömmel" egyetértettünk abban, hogy értek én máshoz is, de kiderült, hogy nem!)

Ez a testület azt válaszolta, hogy a kifogásaim tartalmaznak valótlan állításokat, de ezeket az állításokat nem sorolták fel! Pedig bocsánatot fogok kérni a valótlan állításaimért, de nem tudom, hogy melyek azok! Már ha vannak ilyenek!

A másik indok az az, hogy azért utasítják el a kifogásaimat, mert nem ismerem el a VB jogszerű működését!  A bíróság jogerős ítéletéig biztos, hogy nem is fogom!

De ember!  A bejelentés tartalmát kellett volna megvizsgálni, akkor is, ha nem csíped a búrámat! És kioktat arról, hogy ne személyeskedjek! Az új elnöknek is azt tanácsolom, hogy fel kellene készülnie a feladatra, mert egy törvényesen működő VB munkája itt is bukna! 

És a legszebb az az, hogy összefoglalva azt írja, hogy ez a sok szabálytalan folyamat érdemben nem befolyásolta a jelölés végeredményét!!!  Ha ez törvényesn működő VB lenne, akkor az állítását finoman szólva is nevetségesnek tartom, de egy dologra mindenképp rávilágított!

A mérhetetlen felkészületlenségre! És ezt is finoman fogalmaztam!

Egy szabályos választásnál egy szabályosan működő VB-nek igenis tájékoztatni kell a dolgozókat a VB változásairól. Közzé kell tenni a választható munkavállalók névjegyzékét! A jegyzőkönyveket a Mt. előírásai szerint kell nyilvánosságra hozni. És csak azt próbáltam elmagyarázni, hogy nagyon felkészületlenek még erre a munkára! És pont.

És a slusszpoén: Levelemben jeleztem azt is, hogy nem kerültek ki dokumentumok tájékoztatásul! Aznap délután viszont jelezték a kollégák, hogy Raposa Gábor kivitt Kertváros állomásra dokumentumokat. Olyant is, ami alá volt írva! Véleményem szerint ezzel elismerte azt, hogy jogosan bíráltam a hiányosságot! Ezen a doksin augusztus 15 napja szerepel dátumként, a kihelyezés dátuma szeptember 19 napja!

Bár ne tette volna!

Ez a szabályzat nem szabályozza a jelölés menetét, lebonyolítását, ráadásul félretájékoztatja a dolgozókat! Ugyanis azt írja, hogy 5 fős üzemi tanácsot kell választani, ami nem igaz, mert nálunk minimum 7 fős tanácsot kell választani, létszámunk bőven meghaladja a 300 főt! A pontos számot nem tudom, ezért írtam, hogy minimum!

A "szabályzat" alapján korlátozva van a szavazatok leadása helyének a lehetősége, illetve ha valaki elrontja a szavazólapot véletlenül, akkor gyakorlatilag nem módosíthatja azt leadás előtt, mert nincs "tartalék" szavazólap.

És a slusszpoén:

A"szabályzat" szerint a szavazatszedő urnákat a szavazás után ragasztják le!!!!

Na, ezért hívom én ezt a csapatot gittegyletnek! Ez a véleményem róluk!

Ezek után "VB Elnök Úr", még mindig azt mondja, hogy minden rendben van? Még mindig azt állítja, hogy ez a dolgozók érdeke? Ön szerint ez tisztességes eljárás lenne, ha legitimek lennének? 

 

Nem kívánok többet ezzel a témával foglalkozni, felkészülök az új VB megalakítására, mert meggyőződésem, hogy a felsőbb grémium helyben fogja hagyni az első fok ítéletét!

 

Hofekker Ferenc

 

 

 

vissza